1983. Felépült a lakásunk. Fiatal házasok két kisgyerek. Úgy éreztük egy kutya is kellene, olyan ami védi a portát. Csak magyar kutyafajtát tudtam elképzelni. Először kuvaszt gondoltam, de túl keménynek és nehezen kezelhetőnek éreztem, különösen két kisgyerek mellé. Véletlenül kezembe akadt egy "Kutya újság". Olvastam benne az erdélyi kopó sanyarú sorsáról. "Romániában vadászati törvény: dúvadnak tekintendő, ezért irtani kell!" Újra tenyésztését, tulajdonképpen az egész fajtatörténetét. Úgy éreztem Magyar emberként egy kicsit Nemzeti büszkeségből is ezt a fajtát kell választanom. S talán egy kutya tartásával én is hozzá járulhatok a fajta megmentéséhez. Véletlenül az egyik nagybátyám segítségével sikerült is egy kölyköt vásárolni.

 

Erdélyi kopók a nyíregyházi kiállításon1988-ban

1986 őszén ő volt a "Transsylvániai Szidi". Igaz kant szerettem volna, de már csak szuka volt. Nem volt szívem ott hagyni. Így lettem kutyatartó. Később rábeszélésre tenyésztő 1988-2000-ig. "A"-tol "M" betűig volt almom. Sosem érdekeltek a címek, eredmények. Ha érdekeltek volna ma Bronzkoszorús mestertenyésztő lehetnék.(Tegnap nézegettem épp a papírjaim). Fontosabbnak tartottam szűkebb pátriámban a meglevő Transsylvániai, Gyopár, Bükki kennelből a még tenyészthető kutyák felkutatását és tenyésztésbe vonását vagy a tulaj rábeszélését, hogy vigye kutyáját kiállításra ha arra érdemes(pl.: Szigeti Előd). Voltak sikeres és kevésbé sikeres almaim, de kutyáim USA-tól Franciaországon át Németországig megállták helyüket.

Első almom, 11 szuka

2007. Egy rosszul sikerült fedeztetés után  kutyám 2 nap múlva elpusztult. Vannak dolgok amit az ember nehezen felejt. 2008. Új kezdet. Cannus Lupus Ékes. Valami olyan érzés mint 1986-ban. Csak más típusú kutya. Idegeneket nem enged a portára. A madár is csak engedéllyel repülhet az udvarra. Az átvonuló etnikai kérdést a maga módján nagyon jól megoldja. Kis vadas területen lakunk a fácán, vadkacsa nem állhat meg előtte. Az egyik kiképző K. Ágnes azt mondta rá: "Kevés az ilyen kopó, aki az orrával mindig nyomon van!" Sikeres tenyésszemle, HPJ, most már csak egy jó almot szeretnék.

Ékes